Лечение на кариес

Видове кариес и лечение

Кариесът е инфекциозно заболяване от бактериален произход и причиняващо деминерализация и разрушаване на твърдите зъбни тъкани-емайл, цименти дентини. Кaриеса се образува при наличието на киселини от ферментацията на хранителни остатъци, оставащи по зъбите и между тях. Когато липсата на минерал минерал е по-голяма от естествената реминерализацията ( слюнката, флуоризираните пасти) твърдите тъкани на зъба се се разрушават, като се образува скариозна лезия, която е задължително да се лекува веднага след откриването й. Кариесът трябва да се премахне (препариране) и да се запълни кавитетът ( обтуриране). Съвременната дентална медицина предлага огромен избор от материали за обтуриране/запълване. Избора зависи от стадия на развитие и големината на кариеса.

Стадийно развитие на кариеса:

- по оклузалната-дъвкателна повърхност, определя се по фисурите и ямките
- по апроксимална повърхност която е между два съседни зъба
- шиечен кариес
- по кореновата повърхност, състояние на цимента.

Лечението на кариеса както и на неговите усложнения зависи от стадия на кариозният процес. Редовната стоматологина профилактика гарантира ранното откриване на кариеса и неговото успешно лечение.

Обтурации, които изглеждат като естествения зъб

Най-широко използваните материали за запълване са композитите.Те са съставени от стъкло или кварц в смола. При тях, денталният лекар може да избере цвят на композита, който да е еквиваленте като цвета на естествения зъб. Имайте в предвид, че композитите могат да се оцветят с времето това се случва при чест прием на кафе или тутюнопушене. Композитите са идеални за малки до средни и по-големи кариеси и при зъби, които са подложени на големи дъвкателни сили, като задните зъби.

Отделящи флуроид обтурации:

Гласйономерните цименти са едни от последните нововъведения за запълване на кариеси. Става им е от акрилови киселини, както и фини стъклени частици. Обтурациите се избрат в цвят, който да е еднакъв с този на съседните естествени зъби. Основнот им качество е, че гласйономерните циментиотделят флуорид, който в предпазва от кариес. Стоматолозите препоръчват тези обтурации в зони,намирящи се близо до венеца или обтурации между зъбите.

Инлеи/Онлеи

Инлеите и онлеите са възстановявания, използващи се за обтуриране на задни зъби с малки до умерени разрушения или фрактурирани зъби, които не са достатъчно разрушени, за да се нуждаят от корона. Кандидати за инлеи са пациети, при които кариесът е прекалено голям, за да се постави обтурация, но има налични достатъчно здрави тъкани, за да се избегне слагането на корона.Това позволява на зъболекаря да запази повече естествени зъбни тъкани. Предимства са издръжливостта им (до около 30 години), водят до повищаване на здравината на зъбите с до 75 процента (за разлика от традиционните метални обтурации, които намаляват здравината на зъба) и предотвратяват нуждата от допълнително лечение в бъдеще. Използват се също така при нужда от подмяна на стари обтурации. Инлеят е подобен на обтурация, докато онлеят е по-скъп, защото се използва върху по-голяма дъвкателна повърхност.
По време на лечението зъболекаря премахва старото възстановяване под локална упойка и взима отпечатък от зъба, който се изпраща в стоматологична лабораторията. Новият инлей или онлей се изработва от порцелан, злато или композит. При следващото посещение се циментира. Инлеят или онлеят се слива с естествения зъб, за да се получи максимално естетичен краен резултат. Необходими са две посещения, за завършване на лечението.

Ниско бюджетни обтурации

От много време стоматолозите използват амалгама за запълване на кавитетите.Това са сплави, които комбинират сребро, живак, мед. Амалгамата е изключително издръжлива и здрава, както и е един от най-евтините материали. Недостатъкът на амалгамата е сивият й цвят. Обтурациите, които направени с нея могатда бъдат временно чувствителни при прием на топло и студено. Подходящи са за задните зъби, защото са идръжливи при дъвчене.

Обтурации от злато

Златото е изключително здрав и издръжлив на потъмняване и корозия материал. Използва се за инлеи, корони, както и за мостови конструкции. Използват се най-много при зъби, които не са във видимата област.

Какво знаем за кариеса

Грешно е общоприетото схващане, че кариеса се причинява предимно от ядене на  бонбони близалки. В действителност основната причина за появата на кариес е в киселината, която се изработва от бактериите в устата.

Те се хранят основно с въглехидрати и със захари.  Действително, сладките лакомства съдържат високо съдържание на въглегидрати, но оризът, картофите, хлябът и плодовете също са богати на въглехидрати. Затова, когато консумирате храна със съдържание на въглехидрати, бактериите се активират и отделят киселина, която разяжда зъба, особено на трудно достижими за четка или конец за зъби места. По този начин се образува кариес. Важно е обаче да се отбележи, че не количеството погълнати въглехидрати се отразява на възникването му, а времето, през което зъбите са подложени на въздействието им.

Допълнително улеснение при образуването на кариес е употребата на  кисели продукти цитрусови сокове или безалкохолни напитки. Те предизвикват ерозия на емайла, който защитава зъбите и по този начин ги правят по-слаби. Когато се намали или загуби защитата на емайла, зъбът е подложен на голям риск от кариес.

Неправилно е  твърдението, че че пломбите трябва да се сменят – ако те не са засегнати от  кариес или друго разрушение на зъба под тях, могат да останат в устата цял живот.

Скърцането със зъби, предизвикано най-вече от стрес и вълнение, води до отчупване на малки парченца от тях. Постепенно това също води до развитие на кариес. Профилактиката и редовните прегледи са основният начин да се преодотврати или намали риска от поява на кариеси. Малките кариеси остават без симптоми. Болка в зъба възниква едва тогава, когато той вече се е развил достатъчно и е увредил нерва.

sensodyne_350.jpg
parodontax_350.jpg
oral-b_350.jpg
colgate_350.jpg