Фотполимерни пломби

Предимства на фотокомпозитните пломби пред амалгамените (живачните пломби)

Фотополимерната пломба е по-здрава, има опция за оцветяване за идентичност с другите зъби в устата. Не съдържа живак и не отделя вредни съставки. Също така, те възстановяват зъбните тъкани, дори и в случаите, когато те са изцяло загубени. Премахването на твърди зъбни тъкание е значително по-малко, отколкото при живачните пломби. Също така фото композита исвен механичното скрепяване за съба има и химично, което го прави много по-здрав и траен, като свежда възможността от образуването на вторичен кариес до възможния минимум.
Фотополимера не провежда топлина и не предизвиква неприятна чувствителност, при консумация на топли или студени храни и напитки. Фото композитните пломби се използват за реставрация на предните зъби, като се сливат с естествения им цвят, но зъщо так се използват и при задните дъвкателни зъби, като се използва стстав с повичена износоустоичивост.
Патогалванизма е явление при което протича ток между металните елемети в устата, характеризира се с посинаване на венците около конструкцията, парене и вкуса на метал в устата. При фотокомпозита явлениет патогалванизъм е невъзможно да се появи.

sensodyne_350.jpg
parodontax_350.jpg
oral-b_350.jpg
colgate_350.jpg